De kern van Read&Write

Werken in digitale omgeving

Read&Write is een cloud-toepassing die via de browser op devices is in te zetten en met alle digitale teksten kan werken. Dat maakt de software ideaal voor het werken in een digitale omgeving.

 

Leren van talen

Read&Write biedt compenserende schrijf- en leesondersteuning in diverse talen zoals Nederlands, Engels, Frans en Spaans. Hierdoor is het programma ook goed te gebruiken bij het leren van talen.

Methode-onafhankelijk 

Read&Write biedt online ondersteuning bij begrijpend en technisch lezen en studeren. Daarnaast biedt de software ondersteuning bij het schrijven van teksten. Het gebruiksvriendelijke programma maakt moeilijke lezers en spellers zelfredzaam zodat ze op hun eigen niveau kunnen omgaan met teksten.

 

Digitale schoolboeken

Digitale schoolboeken zijn verkrijgbaar via STI (Stichting Toegankelijke informatie) of Dedicon

 

Webinar of demo?

Benieuwd hoe Read&Write werkt en hoe het bijdraagt aan effectief onderwijs? Bekijk dan de demo Read&Write of meld je aan voor de webinar Effectief onderwijs met Read&Write.

Read & Write

Compenserende software voor online gebruik 

Read&Write is een compenserend hulpmiddel dat zeer geschikt is voor het online werken op de Chromebook en in Microsoft Edge. De software geeft ondersteuning bij dyslexie en andere lees- en/of spellingproblemen, maar is ook breder inzetbaar. Bijvoorbeeld voor kinderen met TOS, ASS, AD(H)D en een NT2-achtergrond. Zo kan de gebruiker zelfredzaam en op zijn of haar eigen niveau omgaan met teksten. Door middel van een eenvoudige werkbalk worden leerlingen ondersteund tijdens het lezen, schrijven en studeren.  

Read&Write is goed in te zetten is goed in te zetten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs en zelfs geschikt op de werkvloer! 

 

  • Veel ondersteunde functies die zorgen dat kinderen  efficiënter werken en zich beter kunnen focussen op tekstbegrip
  • Maken van een woordenlijst met betekenis en afbeelding door middel van markeerstiften
  • Toename in zelfvertrouwen én motivatie 

Read&Write bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Meer weten over Read&Write 

Meer dan voorlezen alleen

De gebruiksvriendelijke werkomgeving biedt toegang tot heel wat handige functies. Compenserende software doet namelijk veel meer dan voorlezen alleen.

 

Lezen

De zin en het woord die worden voorgelezen worden met een highlight aangegeven. De voorleesstem en de leessnelheid zijn naar wens in te stellen.

 

Schrijven

De software werkt als schrijfhulp, voorkomt het maken van fouten én corrigeert gemaakte fouten. Daarnaast krijgt de gebruiker ondersteuning bij werkwoordvervoegingen.

 

Tekstbegrip

Het programma heeft een uitgebreide woordenboekfunctie. De verklarende, vertalende en beeldwoordenboeken dragen bij aan het tekstbegrip en verrijken bij schrijven het taalgebruik.

 

Leren

De leerling kan met verschillende kleuren woorden en zinnen markeren en die laten omzetten naar een samenvatting. Ook kan hij of zij de samenvatting beluisteren.

Op wetenschappelijke basis

Verschillende studies tonen aan dat er een significante verbetering van het tekstbegrip is wanneer een zwakke lezer leest met behulp van geavanceerde compenserende voorleessoftware. De software vergroot de zelfstandigheid en draagt bij aan (lees)motivatie en meer schoolplezier.

Onderzoek naar de effectiviteit van compenserende software laat positieve effecten zien op de kwaliteit van taken en de snelheid waarmee ze worden uitgevoerd. Het gebruik van compenserende hulpmiddelen kan daarnaast ook een remediërend effect hebben. De inzet heeft positieve effecten op lees- en spellingniveau, woordbegrip en tekstbegrip.

De meerwaarde van compenserende software

Benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen onze compenserende software?

Lees dan het artikel ‘De meerwaarde van compenserende software’

Read&Write is gebruiksvriendelijke dyslexiesoftware voor werken in de Chromebrowser en op een Chromebook. De geavanceerde voorleessoftware werkt vanuit de cloud en is altijd en overal beschikbaar op computers met een internetverbinding. Read&Write biedt online hulp bij begrijpend en technisch lezen en studeren. Daarnaast biedt het ondersteuning bij het schrijven van teksten. De software leest bestanden met tekst, zoals word-documenten, PDF’s en digitale (school)boeken, maar ook websites, presentaties en e-mails voor. Het is optimaal te gebruiken in combinatie met populaire clouddiensten zoals Google Drive, OneDrive en Office 365. Dat maakt de software ideaal voor scholen die gebruik maken van online leeromgeving.

Verschillende studies toonden aan dat er een significante verbetering van het tekstbegrip is wanneer een zwakke lezer leest met behulp van geavanceerde compenserende voorleessoftware. De software vergroot de zelfstandigheid en draagt bij aan (lees)motivatie en meer schoolplezier. Onderzoek naar de effectiviteit van compenserende software laat positieve effecten zien op de kwaliteit van taken en de snelheid waarmee ze worden uitgevoerd. Het gebruik van compenserende hulpmiddelen heeft ook een remediërend effect. De inzet heeft positieve effecten op lees- en spellingniveau, woordbegrip en tekstbegrip.


Toegevoegde waarde

Voor de gebruiker

Verhoogde leerefficiëntie dankzij de hulp bij lezen en spellen waardoor de leerlingen zich kan richten op tekstbegrip.
Het zelfstandiger werken, ook met moeilijke en anderstalige teksten, zorgt voor meer vertrouwen en leerplezier.
Tijdswinst door focus op de inhoud en door de efficiënte manier van werken die het programma stimuleert.

Zo werkt Read&Write

Read&Write kenmerkt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. De werkbalk is een onderdeel van de Chromebrowser. Read&Write biedt effectief hulp bij het technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven, het leren en studeren. Read&Write biedt schrijf- en leesondersteuning in een groot aantal talen.

 

Lezen
Read&Write leest bestanden met tekst, zoals Word-documenten, PDF’s, PowerPoint presentaties en digitale (school)boeken, maar ook websites voor. Zowel de hele zin als het woord dat voorgelezen wordt worden gemarkeerd, zodat meelezen ook kan.

Wanneer tekst in een afbeelding staat en niet geselecteerd kan worden, kan de screenshot lezer een foto maken van een stuk tekst, waarna het alsnog kan worden voorgelezen.

 

Schrijven
Read&Write werkt als schrijfhulp gesproken tekst uit tot geschreven tekst. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven.

 

Google-account
Om met Read&Write te kunnen werken is een Google-account nodig. Na het bestellen en downloaden van de bestanden, kunnen deze geüpload worden in de Google Drive omgeving. Vanuit Read&Write in de Chrome Browser zijn de bestanden te benaderen uit de Google Drive.
Read&Write werkt ook vanuit Google Docs. Na het openen van een bestand in Google Docs verschijnt de werkbalk van Read&Write. Deze zit vast aan de standaard werkbalken van Google Docs. 

Ook voor volwassenen

Ook volwassenen met dyslexie of een ander lees- of spellingprobleem kunnen veel baat hebben bij Read&Write. Ongeveer 5% van de volwassenen heeft een ernstige vorm van dyslexie. Dat levert vaak veel stress op in werksituaties. Het gebruik van een compenserend hulpmiddel zoals Read&Write kan een positieve invloed hebben op het functioneren van een werknemer.

Lees meer over dyslexie op de werkvloer