Schooljaar start met extra geld

Schooljaar start met extra geld

8/9/2022

Vlak voor de zomervakantie kwam minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) met de toezegging van jaarlijks 1 miljard voor het onderwijs om te werken aan de basisvaardigheden taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid. Ook bij de start van het schooljaar kwam hij met extra geld.

Minister Wiersma zet alles in om de geletterdheid en gecijferdheid van leerlingen te verhogen. Nu verlaten nog te veel leerlingen de school zonder goed te kunnen lezen, schrijven en rekenen. Hierdoor doen ze minder goed mee in de samenleving.

'Iedereen moet op school goed leren lezen, schrijven, rekenen en leren hoe we in Nederland met elkaar omgaan,’ aldus de minister. ‘We moeten zorgen dat elk kind optimaal kansen kan pakken, ongeacht waar je woont, het inkomen van je ouders of de omstandigheden waarin je opgroeit. Daarom gaan we komende jaren aan de slag met het verrijken van de school en omgeving voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs, zodat uiteindelijk alle leerlingen eerlijke kansen krijgen.'

Jaarlijks 1 miljard

Een masterplan moet bijdragen aan het verbeteren van de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid in het primair en voortgezet onderwijs. Dit kabinet trekt jaarlijks 1 miljard euro uit om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, zoals het op orde brengen van de basisvaardigheden.

‘Mensen kunnen in hun leven simpelweg niet zonder goed kunnen lezen, rekenen of weten hoe de (online) wereld werkt’, motiveert de minister zijn besluit. ‘Of je nu een sollicitatiebrief moet schrijven, je bankzaken wilt doen, of bijvoorbeeld weloverwogen wilt stemmen. Hoe zeer leraren ook hun best doen, we zien dat die basis steviger moet. Laten we nú met elkaar de trend keren.’

Het geld moet leiden tot een duurzame en structurele verbetering van het onderwijs. De minister werkt samen met het onderwijsveld, maar ook met wetenschappers en maatschappelijke organisaties aan verdere verbeterplannen voor de komende jaren. Zodat leraren de ruimte krijgen om nog beter te worden en met de juiste leermiddelen hun werk te kunnen doen. Het ministerie wil beter zicht op de resultaten van leerlingen, waar het eventueel mis gaat en hoe dat kan verbeteren.

Taalontwikkeling

De educatieve software van Lexima ondersteunt op het gebied van lezen en schrijven en draagt bij aan het bestrijden van laaggeletterdheid. De software sluit aan bij de onderwijsbehoefte van de leerling en is afgestemd op zijn of haar specifieke lees- en spellingontwikkeling. Lexima-software is methode-onafhankelijk en dus naast elke lesmethode te gebruiken.

Ontdek de educatieve Interventies van Lexima