Scholen enthousiast over de aanpak van Boekies

Boekies is dé aanpak waarmee leesbevordering van groep 1 tot en met groep 8 op unieke wijze wordt geïntegreerd in het onderwijs. Vorig jaar namen twintig scholen deel in de pilot van Boekies. Leerkrachten én leerlingen zijn enthousiast. We vroegen leerkrachten om hun ervaringen te delen.

Door Marjoleine Meijs en Michiel Röling

‘Boekies vergroot het enthousiasme in lezen!’

Kindcentrum SBO Petrus Donders uit Gemert probeerde Boekies uit in verschillende klassen. Een ervan is groep 7, waar Anke van Dinther Boekies inzet. ‘Het mooie is dat er heel veel keuze is. Veel leerlingen worden hier enthousiast van.’

Voldoet Boekies aan de verwachtingen?

Het mooie is dat er heel veel keuze is in de boeken. Daardoor is er altijd voor iedere leerling wel iets wat ze kunnen lezen, waar ze enthousiast door worden. Helaas staan niet álle boeken in Boekies.

 

Het uiterlijk van het programma vind ik een sterk punt. En het is fijn dat de kaft van het boek direct zichtbaar is, dat spreekt de kinderen meteen aan. In een fysieke bibliotheek zie je vaak alleen de zijkant van het boek, dus dit is wel een mooie manier van weergave.

 

Een ander sterk punt van Boekies vind ik de optie om boeken voor te laten lezen. Op deze manier kunnen kinderen die moeite hebben met lezen worden ondersteund.

Hoe gaat het werken met Boekies in de praktijk?

Iedere dag hebben wij twee keer een moment stillezen. Op dat moment kunnen de leerlingen Boekies pakken om verder te lezen waar ze gebleven waren. Daarnaast mogen leerlingen Boekies inzetten als ze klaar zijn met een begrijpend leesopdracht of technisch leesopdracht.

 

Het kan even duren voordat de leerling de computer heeft opgestart, het fysieke boek is dan sneller voorhanden.

 

Wanneer ermee gewerkt wordt, loop ik altijd even een rondje om te zien welke boeken de leerlingen lezen. Ik kijk of ze een boek van een passend niveau lezen en of ze ondersteunende functies, zoals de voorleesfunctie gebruiken. Soms stuur ik tijdens zo’n rondje bij als dat nodig is.

Hoeveel werken jullie leerlingen ermee?

We werken regelmatig met Boekies, niet iedere dag. In de lockdown hebben sommige kinderen ook thuis Boekies gebruikt, maar het wordt vooral op school ingezet.

Hoe maak je van Boekies een succes?

Mijn tip is om er in te duiken als leerkracht. Als je zelf goed weet hoe het programma werkt, kan je een leerling ook goed helpen. Je kan ze dan bijvoorbeeld ondersteunen bij de boekkeuze of bij welke ondersteunende functies ze aan kunnen zetten.

 

Het opgangbrengen kost wel wat tijd, maar mijn advies is om er gewoon mee te beginnen. Als je eenmaal gestart bent, kan Boekies een toegevoegde waarde hebben aan het leesplezier!